2 Nisan 2012 Pazartesi

farkında olalım!


nisan ayı, "otizm farkındalık ayı" olarak belirlenmiş ve hatta bugün de "otizm farkındalık günü" ne anlama mı geliyor? otizmi öğrenelim, onlara "deli" gözüyle bakmayalım, otistik bireyleri ahıra zincirleyip insan olduklarını unutmayalım anlamına geliyor. otizm bir hastalık değildir; bir iletişim bozukluğudur, anlamına geliyor. otistik bireyin tek tedavisi özel eğitimdir, anlamına geliyor. otistik bireylerin de otizmli olmayan bireyler kadar yaratıcı, üretken ve katılımcı bireyler olabileceği anlamına geliyor. otizmli çocuğun her çocuktan fazla ilgiye ve sevgiye ihtiyacı olduğu anlamına geliyor.
otizm bir spektrumdur ve doğrusal bir seyir izler. yaygın gelişimsel bozukluk denir bu spektruma. otizm tanısı almış bir çocuğunuz varsa bu çocuk eğitimle spektrumun artı ucuna doğru ilerleyebilir, asperger sendromu gibi bir tanıya dönüşebilir, bu çocuk ileriki yaşantısında çok işlevsel bir birey haline gelebilir. ancak otizm tanısı almış çocuğunuzu "bundan bişey olmaz" diye gözden çıkartırsanız o zaman o çocuk spektrumun eksi ucuna hızla kayar ve o çocuğun tüm şansını elinden almış, ona en büyük haksızlığı etmiş olursunuz.
otizmi tanıyın. otizmle yaşadığımızı unutmayın. hepimizin çocuklarında otizm çıkabilir ve bunun hiç bir sebebi olmayacağı gibi hiç bir önlemi de olmayacaktır. lütfen olağan üstü yetenekleri olabilecek bu bireyleri doğru yönlendirelim ve hayatlarımıza katalım.

Hiç yorum yok: